Dec 19


I lucka 19 hittar ni Mat i säsong.

Vilket innebär att man låter säsongen styra vilka råvaror man köper. Då får man oftast det bästa råvarorna, billigare priser och miljön tar mindre stryk eftersom transportsträckorna inte är lika långa. När man handlar säsongs mat blir det ofta så att man stöttar de lokalaproducenterna också. Man tjänar alltså på det på många vis.

Här finns en lista över vilka råvaror som finns nu under vintersäsongen.
Så för att anpassa mig efter vilka råvaror som är i säsong nu så lagade jag en Rotfruktsomlett som dessutom är vegetarisk här om dagen.

Till det behöver man:
  • 400 gram rotfrukter t ex palsternacka, morot och sötpotatis
  • 1 st paprika
  • 1 gul lök
  • 1 msk olja
  • 6 st ägg
  • salt och peppar
  • ost vilken man vill
1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar, ca 2 x 2 cm. Skär även paprikan i lika stora bitar. Skala och klyfta löken. Lägg grönsakerna på en ugnsplåt och droppa över olivolja. Rosta grönsakerna i ca 20 minuter tills de fått fin färg. Salta.

3. Vispa ihop äggen lätt och krydda med salt och svartpeppar och blanda sedan med grönsakerna.

4. Smörj en ugnsform med lite smör och häll sedan i smeten. Sänk värmen på ugnen och låt omeletten stelna utan att röra i den. När den börjat tjockna lägger man på osten och ställer in omeletten i ugnen 4–5 minuter.


Ha en fin dag!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0