Eko-kalender

Just nu sitter jag har snorig och eländig. Jättetråkigt, men det är inte mycket att göra åt. Tror jag blivit vän med blogg.se nu ialla fall och får inläggen att se ut som dom ska.

Jag ville bara berätta för er att på torsdag börjar min Eko-kalender! Vilken är som en julkalender fast med ekouppmaningar och ekoutmaningar som jag ska genomföra. Ni också såklart om ni vill. Så nu längtar jag till torsdag och ska fortsätta med planeringen inför kalendern och försöka vila mig frisk!


Ha en fin dag!

Sälj grej med tjej

Ramlade in på en knasig blogg via Lady Dahmer som visar olika reklamer som säljer med hjälp av halvnakna tjejer. Det tycker jag är lite knasigt!
Gå in på den vettja http://saljgrejmedtjej.se/. Besök också Lady Dahmer, hon är rolig och intressant.

Balsammetoden

Hm, har kollat runt på lite olika NoPoo-sajter osv och börjar fundera på om jag gav upp balsammetoden för fort. Det är ju egentligen smidigare att bara tvätta med balsam istället för att ställa sig och blanda ihop äggshampoo:t. Och det verkar som håret mår ännu bättre. Tåls att tänka på om jag ska försöka igen kanske. Eller jag måste ialla fall bestämma mig för vilken metod jag ska köra på. Vi får se!
Ha en fin dag!

Krångel

Blogg.se har krånglat för mig så jag har inte kunnat uppdatera något alls, men nu kommer det en snabbuppdatering. Krånglar fortfarande för jag kan inte göra mer än ett enter per inlägg.

I onsdags gjorde jag min andra äggtvätt, fast det egentligen inte behövdes för mitt hår var fint och oflottigt. Men jag valde att tvätta det ändå. Den här gången provade jag att ha i en tsk jordnötsolja i äggtvätten för att slippa tvätta med balsam, men det blev inte alls bra. Håret blev lite flottigt! Inte lika illa som med balsammetoden, men nästan. Så olja ska man nog bara ha i i äggtvätten om man har riktigtriktigt torrt hår.

Igår gjorde jag en vanlig äggtvätt igen. Den här gången i simhallen. Jag var lite orolig att att schampoo:t inte skulle bita på kloret, men det gick bra. Förlåt för ett inlägg utan bilder, men den här veckan har varit lite stressig så har helt glömt att fota håret. Det får komma mer senare! Funderar på om det finns något miljömärkt godkänt balsam, så det ska jag kika runt lite på och återkomma till er om.

Förresten, jag behövde bara borsta tändera med bakpulver en gång och sen återgick dem till det normala. Hihi!

Idag ska jag iväg på middag med släkten, jag hoppas det blir trevligt. Och imorgon kommer det eventuellt en uppdatering om mina senaste second hand fynd och en fundering kring mitt shoppingstopp.


Ha en fin dag!

Modemanifestet: De stilsmartas handbok

Som jag nämnde tidigare i ett inlägg så har jag börjat läsa boken Modemanifestet: De stilsmartas handbok. Det är modejournalisten Sofia Hedström som med hjälp av  fotografen Anna Schori inspirerar till hur man kan göra för att förnya sin garderob och hänga med i modet utan att köpa nya kläder och påverka mijlön. Hon beslutar sig för att ha ett shoppingfritt år, och man får följa hela resan i boken. Boken är väldigt intressant och rolig och jag gillar hela idéen med att ha ett shoppingfritt år och verkligen få tänka till kreativt för att förnya sina kläder. Boken innehåller inte bara ett manifest som uppmanar och uppmuntrar oss till att ha en hållbar och miljömedveten syn på kläder. Utan det här är också en inspirationsbok och en receptsamling på hur man kan göra just allt detta själv.

Den här boken öppnade verkligen mina ögon. Nu är jag inte en av dem människorna som handlar nya kläder varje veckan och inte heller nyproducerade kläder så ofta, men trots det så behövde jag ett uppvaknande. Efter att jag läst den här boken så började jag räkna mina kläder i garderoben och det fick mig nästan att bli rädd. Jag har bland annat 22 klänningar, 26 strumpbyxor/knästrumpor, 16 linnen osv. Det är helt sjukt att jag har så mycket kläder.Vad ska jag med 22 klänningar till!?  Det här antalet kläder skulle jag kunna klara mig på tills jag dör om dom håller och jag behåller samma storlek. Varför har man såhär mycket kläder? Så nu har jag beslutat att jag ska ha köpstopp i minst ett halvår. Och då gäller det inte bara kläder utan allt annat också, förutom mat och dryck. Vi gör så väldigt mycket onödiga saker som varken är bra för oss själva, miljön eller vår plånbok. Så från och med januari ska jag börja med mitt köpstopp, jag ska dra ner på mitt shoppande redan nu och även försöka komma på så bra och miljösnälla julklappar som möjligt. Detta är en utmaning jag längtar till.

Läs Modemanifestet den är tokbra :)

Ha en fin dag!

 


Äggtvätten & tentor

Nu har jag inte tvättat håret på två dagar och jag tänker faktiskt vänta ytterligare en dag till. Borstar jag håret så ser det okej ut, men jag tycker det känns äckligt.

Därför har jag har beslutat mig för att prova äggtvätt imorgon, så imorgon kommer det en uppdatering om hur det funkade. Jag lånade skönhets böcker på biblioteket igår och hittade en massa roliga tips som jag tänker dela med mig av här. Just nu har jag fullt upp med att plugga inför min tenta där av tråkig uppdatering. Men imorgon kommer en bättre med äggtvätten och annat gottigt :)

Hoppsan, det här inlägget skrev jag i fredags men råkade visst glömma bort att posta det. Förlåt!

 

Såhär såg mitt hår utan innan äggtvätten. Stripigt och äckligt trots att det nästan var nytvätt. Balsammetoden var inte min grej.


Och såhär blev det efter äggtvätten. Här oborstat. 


Och såhär såg det ut efter att jag borstade det. 

Jag gillar det oborstade bäst och otroligt vilken skillnad det blev från att tvätta med bara balsam.

 

Jag hittade receptet i en av skönhetsböckerna som jag lånade i tordags.

Och såhär gör ni.

Äggschampoo

2 ägg (rumtempererade)

1 tsk citronsaft eller äppelcidervinäger

1 1/4 dl kokt vatten

Ev 1 tsk mandelolja (balsameffekt)


Mixa i en matberedare eller blanda med en gaffel till jämn smet.

Applicera sedan i vått hår och massera noga in det i hårbotten, fördela jämnt i håret.

Skölj noga med svalt vatten tills allt är borta.

Avsluta med hårvatten om du vill.

 

Jag hade inte i mandelolja utan istället avslutade jag hela tvätten med pyttelite balsam för att få lent och smidigt hår.

Jag använde även hårvatten sista gången jag sköljde ur det efter schampoo och balsam.

 

Hårvatten med rosmarin

1 tsk torkad rosmarin eller 2 tsk färsk

6 dl kokande vatten

 

Lägg ner örterna i det kokande vattnet, ta sedan av kastrullen från plattan och lägg på locket.

Låt blandningen dra i 15 min – 2 timmar.

Sila bort örterna innan användning.

 

Detta vattnet ska göra så håret får mer lyster och blir mindre flyigt. Det luktar lite skumt, men det försvinner när håret torkar.

 

Jag kommer nog fortsätta med äggtvätt och rosmarinsvatten och prova på en hel del mer grejer i från böckerna.
Under det här dagarna har jag också upptäckt en lite tråkig sak. Jag började borsta tändera med tandkrämen ACTA för cirka en vecka sen och sen dess har mina tänder blivit gula. Jag vill så gärna använda den tandkrämen för den är miljömärkt och jag vet ingen annan tandkräm som är det. Så nu får jag testa att borsta med bakpulver samtidigt som tandkrämen och se om det blir bättre. Annars får jag helt enkelt gå tillbaka till min tidigare tandkräm, men jag hoppas jag slipper det. Det kommer komma uppdatering om tandkrämsproblemet längre fram också.

 

Ha en fin dag!


No Poo - Beskrivning

No 'poo är en förkortning av engelskans no shampoo, men det är också en ordlek som betyder att man ska vara utan "skit" i håret/miljön/på kroppen.
Det man gör är att tvätta håret utan schampoo och det finns olika metoder för att få rent håret utan just schampoo. Förklarar mer om det längre ner i inlägget.



Jag valde att börja med No Poo för att jag vill vara snällare mot miljön, men också mot mig själv. Jag har haft problem med eksem och torr hud så länge jag kan minnas och jag är så otroligt less på det nu. Så jag tänkte att jag kan ge det här en chans.  Jag letade massa inspiration innan jag vågade börja med detta. Jag såg hur fint hår många fick av den här metoden och det gjorde att jag verkligen ville prova.

 

Anledningen till att man inte ska använda schampoo är att schampoo:n ofta är baserade på sulfater, dessa schampoo:n kallas SLS-schampoon. Sulfater är starkt rengörande medel som torkar ut både hår och hårbotten. För att slippa torrt hår så använder vi balsam som ofta innehåller silikoner. Och för att sedan få bort silikonet som lägger sig som en hinna över hårstråna så måste vi använda ett SLS-schampoo igen för det är bara de medlen som kan få bort silikonet. Detta gör att det startas en ond cirkel och vi blir beroende av schampoo och balsam. Detta var en lite enkel beskrivning om No Poo men ni kan hitta en längre beskrivning om ni är intresserad på min favorit No Poo- sajt. http://www.nopoo.se/

 

Kom igång med No Poo:
Det första man måste göra innan man börjar med metoden är att se till att håret är fritt från silikoner och mineraloljor. Det gör man genom att tvätta en sista gång med ett SLS-schampoo (som är fritt från silikoner och mineraloljor) eftersom det är det enda som kan få bort beläggningar som man har från silikonbalsam och liknande. Det  är väldigt viktigt att man får bort allt så tvätta gärna håret med schampoo:t två gånger. Sedan avslutar du tvätten med balsam som är fritt från silikoner och mineraloljor.
Här är två listor på godkända balsam: 
http://www.nopoo.se/har/produkter/
http://lockig.se/index.php

 

Nu tänkte jag gå igenom lite olika No Poo metoder som jag använder mig av just nu. Jag har inte hunnit testa så många eftersom jag bara hållt på i en vecka, men jag hoppas att jag ska kunna testa det mesta och skriva här om hur det funkar senare under min metod.

 

Balsammetoden
1. Börja med att massera in balsamet noga i hårbotten. Massera bit för bit av hårbotten i minst två minuter. Detta gör man för att lukra upp smutsen.

 

2. Massera sedan in balsam i längderna och borsta ut tovor med fingrarna under tiden du masserar in balsamet.

 

3.  När jag är klar med steg 2 brukar jag tvätta kroppen under tiden som jag låter balsamet sitta i. Balsamet ska gärna sitt i 10 minuter eller mer.

 

4. Sedan kan man börja skölja ur balsamet ur håret. Tänk på att vara noggrann och skölja länge. Felet många gör (inklusive jag) är att skölja för lite de första gångerna. Vilket resulterar i att balsamet blir kvar i håret och håret ser ofräscht och flottigt ut.

 

Man får prova sig fram vilken typ av balsam som passar en bäst och vissa använder sig av två balsam, ett tvättbalsam och sedan ett vårdande balsam. Jag använder mig av ett och har märkt att jag inte behöver ha ett så pass vårdande balsam som jag har för det gör att mitt hår blir flottigt och tungt. Så prova er fram och se vad som passar ert hår bäst.

 

Kroppspeeling/Tvål
Istället för att använda mig av tvål på min känsliga hud så tvättar jag mig med en blandning av olivolja och socker.
Jag blandar olivolja och socker till en tjock sörja som jag sedan använder i duschen som vanligt tvål, fast jag masserar in den med cirkelrörelser för att få igång min blodcirkulation. När jag masserat in hela kroppen så duschar jag av blandningen precis som vanlig tvål. Efteråt är man len som en bebis och luktar sött!

 

Dessa är de metoderna jag använder mig av just nu, men om ni går in och kikar på sajterna jag tipsat om ovan så hittar ni ännu fler sätt att tvätta sig på. Jag ska prova mig fram och se vad som passar mig bäst.

 

Ha en fin dag!

 


Dalarna

Nu har jag anlänt till Dalaskogen. Brutit mot mina ekoregler har jag gjort på vägen hem också. Fyfy!
Har börjat läsa en mycket inspirerande bok Modemanifestet : de stilsmartas handbok. Har fått mig att tänka till ordentligt. Tänkte berätta mer om den någon dag när jag inte är så restrött :)
Här får ni också en liten sneak peak på mitt hår sen jag började med No Poo-metoden, som kommer förklaras imorgon! Här kan ni läsa om den om ni är för nyfikna för att vänta: http://lockig.se/

Dag 1 - Innan jag tvättade en sista gång med schampoo

Dag 8 - Efter två balsamtvättar. Har inte riktigt kommit på hur noga jag ska skölja för att få ur allt balsam. På grund av det är mitt hår superflottigt i topparna!

Ha en fin kväll!

Välkomna

Äntligen ska jag försöka mig på det här med att blogga.
Här kommer ni kunna läsa om hur det går med No Poo-metoden som jag precis börjat med, vad  jag gör för att vara snällare mot naturen och så lite vardag såklart :)
Jag kommer även börja utmana mig själv mer för att just lyckas med allt jag ger mig på!
Hoppas ni hittar något intressant. Det kommer snart komma upp olika kategorier där jag förklarar allting.
Förresten, har inte hunnit fixa med designen riktigt än, men det kommer det med.

Ha en fin kväll!

RSS 2.0