Heiligenblut

Imorgon bär jag av till Österrike. Det ska bli jättekul, ska åka skidor i en vecka och kanske dricka lite öl. Hihi!

Jag försöker packa så lite som möjligt, det är rätt svårt. Har med mig två eller tre skidombyten och sen utmanade jag mig själv när det gällde vardags/festkläder. Har enbart med mig 6 plagg. Det ska bli kul att försöka klara sig med bara dem. Jag försöker ta med mig plagg som går att kombinera på flera olika sätt. Det ser just ut nu som att det blir:
  • 2 klänningar
  • 1 par byxor
  • 1 par strumpbyxor
  • 1 tröja
  • 1 kofta
Ni kanske får se bilder hur jag klarade mig där nere när jag kommer hem. Så nu blir det inget bloggande under lite mer än en vecka, men det är ju nästan som vanligt.

Hoppas ni klarar er! Ha en fin kväll!

Säsongsmat

Nu har det kommit en lista över januari-mars säsongsmat på en av mina favorit sajter, nämligen En miljon små steg.

Detta kan ni äta i januari-mars för att värna om miljön, svenska såklart, så länge det går:
  • Brysselkål, grönkål och rödkål.
  • Salladskål, savojkål, vitkål.
  • Gul lök, purjolök, rödlök, silverlök, syltlök, vitlök.
  • Kålrot, jordärtskocka, morötter, palsternacka.
  • Persiljerot, potatis, rotselleri, rättika.
  • Gulbeta, polkabeta, rödbetam vitbeta.
  • Butternut, pumpa.
  • Svartrot, tryffel.
  • Päron, vinteräpple, vanligt äpple.
  • Slånbär, tranbär.
  • Vilt.
  • Blåmusslor, pilgrimsmusslor, ostron.
  • Sej, sill/strömming.
Denna fina bilden kommer också från En miljon små steg. Ät säsongsmat nu allihop!

Candida-pannkakor

Här får ni ett Candidakur-vänligt recept på ca 8 pannkakor! 
  • 1½ dl rågmjöl
  • 1 dl kokos
  • 3 ägg
  • 3 dl havremjölk
  • lite salt
Blanda allt detta och om du har tid låt det stå ca 30 min för att svälla. Stek sedan pannkakorna som vanligt. Dessa pannkakor var hur lätta som helst att steka och de blev jättegoda.

Rekommenderas verkligen! Servera med lite bär till eller ät som det är.

Candida

Jag tänkte berätta för er om en vanligt förekommande svamp. Den svampen heter Candida och det är en jästsvamp som finns i vår normala kroppsflora, så alla har den. Vanligast i munnen, mag-tarmkanalen och i muffen. Svampen trivs i fuktig och varm miljö, ca 37 grader. Minst 25% av befolkningen i västvärlden beräknas ha ett överskott av Candida. Candida kan utvecklas till en svampsjukdom och skapa stora problem i kroppen.

Har man ett överskott av Candida kan man leta efter en rad olika symtom:
  • Dålig matsmältning
  • Diarre/Förstoppning
  • Gaser i magen
  • Försämrat immunförsvar
  • Urinvägsinfektioner
  • Menstrationsrubbningar
  • Psoriasis
  • Dålig andedräkt
  • Eksem
Läs om fler symtom här.

Tror man sig ha Candida så finns det ett test man kan utföra och det gör man genom att spotta i ett glas det första man gör på morgonen. Sen låter man glaset stå ca 30 min och så rör man i det. Och är det långa strängar ner från spottet i glaset är risken stor att man har Candida. När jag gjorde detta testet visade det sig att jag antagligen har Candida och jag hade även Candida en gång när jag var yngre så det skulle inte vara oväntat att jag fått det igen. Hur gör man då för att bli av med svampen?

Joo, för att bli av med svampen ska man hålla sig till en Candida-diet och man kan även äta utrensande medicin. Jag har köpt en medicin som heter Holistic - UltraBalans och den ska man äta i minst 3 veckor tillsammans med Psulliumfrön och en Candida-diet. Candida-dieten innebär att man ska undvika mat som innehåller socker, snabba kolhydrater, jästa produkter så som öl, vin, jäst och svamp och även dra ner på mjölkprodukter. För det är just dessa produkter som svampen livnär sig på. Det man kan äta under sin diet är grönsaker, nötter, frön, kött, fullkornsprodukter, olivlja och ev lite frukt. Här finns en mer utförlig lista på vad ni kan äta. När jag hade Candida sist så skulle jag även äta mycket surt för att balansera upp miljön i tarmen. Så jag åt citroner, grapefrukt och drack juice från sura frukter.

Så nu är det en strikt Candida-kur som gäller så jag blir av med den.


Nötternas åktur

För några veckor sen berättade jag att jag beställt lite grejer från Grön Gåva. Och nu har jag fått dem och hunnit testa allt. Så jag tänkte berätta för er hur allt funkat.


Det första jag invigde var min Bambu-tandborste. I början tyckte jag den var lite för mjuk, men jag vande mig tillslut och nu är jag nöjd med den. Det jag kan klaga på är att priset är lite högre än andra tandborstar, men jag tycker inte att det är så konstigt. Eftersom den är robustare och snyggare än andra tandborstar. Den kostar 49:- och man ska byta den lika ofta som andra tandborstar alltså var tredje månad ungefär eller när den är sliten. En sak som jag tycker är bra med den är att man kan koka den om man tycker att den känns äcklig, det kan man ju inte med andra eftersom dem är i plats. Jag tycker absolut ni borde testa den.


För några dagar sen testade jag också Aloe vera-tandkrämen som bara innehåller bra ämnen så som krita, vatten, vegetabiliskt glycerin, aloe vera, vegetabiliska polysakarider, eterisk mandarinolja och myrra. Hälften av ingredienserna var dessutom ekologiska. Tyvärr är det en av de äckligaste tandkrämer jag testat. Jag missade att den innehöll mandarinolja så jag blev väldigt överraskad av smaken och den var absolut inte god. Jag har läst att miljövänliga tandkrämer inte skummar eftersom det krävs onaturliga medel för att det ska göra det. Så jag var beredd på det, men den här tandkrämen var vattnig och efter en stunds borstande blev man helt torr i munnen. Antagligen på grund av kritan. Så den här rekommenderar jag inte alls, och jag återgår till min ACTA-tandkräm. Den smakar gott och är miljömärkt. Kanske att jag testar en liknande tandkräm, men med annan smak. Vi får se!


Sen testade jag även tvättnötterna. Tvättnötter är Indiska tvättnötter (sapindus mukorossi). Dom är helt utan kemikalier och används som ett miljövänligt tvättmedel. Dom är milda och skonsamma och speciellt bra för allergiker och människor med känslig hud. Det som gör tvätten ren är ett ämne som heter saponin som nötterna innehåller. Det är ett gammalt beprövat rengöringsmedel. Man behöver inget sköljmedel för nötterna sköter det också. Jag köpte 1 kg nötter för ca 170:- och de kommer räcka länge. Eftersom man bara använder 5-8 nötter per tvätt och man kan ha samma nötter till minst 3 tvättar.


När man ska tvätta lägger man 5-8 nötter i den medföljande påsen eller i en hopknuten strumpa och tvättar som vanligt. Så detta gjorde jag. Jag hade massor med tvätt så jag fick testa allt ifrån 30graders tvätt till 60. Jag vågade inte återanvända nötterna mer än 3 gånger, men nästa gång ska jag göra det. För man ska kunna se på nötterna när de är "slut." Jag tycker det verkar som tvätten är ren och jag känner mig nöjd med resultatet. Det enda som var dåligt var att tvätten luktade lite skumt när den var blöt, men det försvann som tur var när den torkat. Och sen så försvann inte de värsta fläckarna, t ex matfläckar på kökshanddukar. Men till det har jag köpt en Galltvål som jag ska gnugga med innan jag lägger in dom i tvättmaskinen. Så tvättnötter är absolut något jag tänker fortsätta med!

 

Det var allt för den här gången, återkommer om någon dag igen. KRAM


RSS 2.0