Dec 4

Ekologiska lussekatter bakade med kesella gömmer sig i fjärde luckan.
Till det behöver man:
  • Använd ekologiska råvaror så mycket det går!
  • 100 g margarin (gärna flytande)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g kesella
  • 1½ socker eller vit sirap
  • 1 g saffran = två påsar
  • ½ tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • 1 ägg & 1 dl russin till garnering
1. Smält smöret i en kastrull. Om man anvädner flytande margarin behövs det inte smältas.Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.

2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölkblandningen. Tillsätt sedan resten av mjölkblandningen, kesella och socker eller sirap.

3. Mortla saltet och saffranet och blanda sedan i det i degen tillsammans med nästan allt mjöl. Knåda degen för hand eller i maskin till den är smidig och släpper från bunkens kant. Täck över degen och låt den jäs 30-40 min.

4. Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda den lätt.

5. Dela degen i två delar och forma till längder. Dela varje längd i ca 24 bitar. Rulla varje bit till smala längder, ca 25cm. Rull ändarna åt var sitt håll till de bildar en lussebull (ungefär som ett s, fast det sitter ihop. Färdigt!

Ha en fin dag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0