Ekosmart lampa

En spansk designer som heter Raúl Lauri har designat en serie lampor av kaffesump. DECAFÉ heter serien och tillverkas genom att sumpen pressas under högt tryck och
sedan specialbehandlas så man kan använda de som material till lampor. Kul idé!

Källa: Core77

Den här bloggposten vaccinerar 95 barn

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, och mässling.

Jag är inte kompentet till det uppdraget, men jag kan publicera den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj

Foto:  © UNICEF/Asselin

RestFest

Nu är det cirka 1½ månad kvar tills jag ska flytta. Därför tänkte jag utmana er andra som också ska flytta snart till att göra slut på all mat ni har hemma och försöka att köpa så lite nytt som möjligt. Under den här 1½ månaden tänkte jag också att ni kan få lite tips på vad ni kan göra för att bli av med all maten. Är ni med?

Mitt första tips är att koka fond på överblivna och ensamma råvaror, så att man slipper slänga dem. Fond håller minst ett år i frysen så ni blev ju inte direkt av med grejerna, men det är ett sätt att slänga mindre. Att koka fond är bra om man vill slippa att använda färdiga fonder som är fulla med kemikalier. Några råvaror som är gott att göra fond på är:
  • Morötter
  • Fänkålstjälkar
  • Rödbetor
  • Rödlök
  • Äpplen
  • Purjolökens blast
  • Örter (gärna färska)
  • Skaldjur
  • Ben
Trots att man helst vill använda överblivna råvaror, så blir det godare och bättre om man lägger i lök och rotsaker. Och använder man sig av skaldjur och ben, så blir det bäst om man fräser på dem i smör först.

Koka sedan ingredienserna med 1-5 l vatten, beroende på mängden råvaror. Salta sedan och om ni har vin hemma är det gott att hälla på lite. Man kan också krydda med lagerblad och några vitpepparkorn. Sedan låter man allt puttra länge på svag värme. Mellan fyra till åtta timmar och gärna längre. Med jämna mellanrum ska man smaka av och ta bort skum. Om man inte tar bort det som flyter upp till ytan kan fonden få en konstig smak. Se också till att inte allt för mycket vätska kokas bort. Sila sedan bort råvarorna och smaka på fonden för att se om den blev lyckad.

Frys sedan in fonden i till exempel iskubsformar och ta fram en vid behov, och som jag skrev tidigare håller fonden i minst ett år om den förvaras i frysen.


Lycka till med era fonder!

Slut på slösurfandet!

Här kommer jag med ett litet tips. Om man byter startsida och sökmotor kan man bidra med små donationer till olika miljöprojekt utan att man själv spenderar några pengar. Det finns en rad olika hemsidor som tänker på miljön.

Bland annat:
Ett klick för skogendär man varje dag kan gå in och göra ett klick och så köper Ett klick för skogen upp 2-30 kvadratdecimeter svensk gammalskog. Den 12/4 gjordes det 4530 klick.

Care2 är en annan klicksajt där man kan klicka för 12 olika saker, så som regnskogsbevaring och skydda till vargar.

Ecologyfund är också en sajt med olika donationsprojekt. Sajten är väldigt rörig, men där kan man klicka för mycket.

Klimatbalans där kan man klicka för att neutralisera 10 kg koldioxid.

Just nu har jag Growyn som startsida och sökmotor och de vill hjälpa till att skapa en hållbar framtid. De tjänar pengar genom sina annonsörer precis som Google och liknande, men all deras vinst skänks till olika miljöprojekt både i Sverige och utomlands. Just nu samarbetar de med Naturskyddsföreningen och Barnens Regnskog.

Ecosia är en annan söktjänst som har miljötänket. De donerar 80% av sina intänker till regnskogsbevaring, och dessutom så koldioxidkompenserar de.

Så sätt igång med att göra några miljöklick varje dag och byt sökmotor för miljöns skull!!

RSS 2.0