Naturens skafferi

Camino är ett mediaföretag som arbetar med att sprida texter om en grönare, godare och skönare framtid. På sin hemsida har de alltid en liten "prova på" tidning som man kan bläddra några sidor i. Det gjorde jag idag och hittade ett intressant reportage om nässlor. Reportaget hade ett recept på nässelsoppa, men det tipsade också om en hemsida där man kan hitta växter som går att äta. Skogsskafferiet.se.

Det har jättebra kategorisystem, först och främst kan man välja vilken månad man vill hitta ätliga växter under. Man kan också välja vilka användningsområden de ska användas till, till exempel i en dessert eller i bröd.  Man kan också välja vilken del man vill använda till exempel roten eller blomman. I det här fallet valde jag månaden juni och hittade en massa olika ätliga växter. De har också delat in växterna efter hur lätta det är att hitta. Några växter som är lätta att hitta nu i juni är björk, alm och syren.


Dessa tre växter kan man bland att använda sig av i sallader. Björk kan man också koka och ha i paj eller torka och använda i te tillsammans med hallon, svartvinbärsblad eller blåbär. Och syrens blommar kan man gör saft eller gelé av.

Kanonbra sida om man är nyfiken på vad man kan äta i naturen, och bra att man även får förslag på recept. In där och kika vettja. Det är mer ätbart i naturen än vad man tror. Jag kan dessutom berätta att jag från och med idag är stolt prenumerat på Camino.

Äta djur?

Jag har funderat på det där med att äta kött under en längre period nu, och jag kan inte bestämma mig om jag ska sluta helt eller kanske bara dra ner på det. Och är det mycket bättre för miljön att vara vegetarian?

Jag har läst en hel del vegetarian-böcker, men när jag var på bibilioteket igår lånade jag två lite annorlunda böcker. Vegomyten - Maten, rättvisan och en hållbar framtid och Äta djur. Det är två böcker som ifrågasätter det här med att vara vegetarian.

Vegomyten är skriven av Lierre Keith som är både feminist, aktivist, författare och föreläsare. Hon levde som vegan i 20 år, men började sedan studera närningslära och livsmedelsproduktion. Sammafattningen av boken lyder: "En vegetarisk livsstil är inte hållbar i längden, varken för individen eller för planeten. Den vegetariska myten bygger på okunskap om de ekologiska naturlagarna. I Vegomyten presenterar Lierre Keith sin syn på maten och rättvisan ett radikalt manifest för en hållbar livsmedelspolitik."

Äta djur är skriven av Jonathan Safran Foer som började fundera kring mat när han blev pappa. Vad skulle han ge sitt barn för mat? Han hade själv varit vegetarian sedan han var nio år, men när han fick sitt barn började han fundera på om kött kanske behövs för att man ska få i sig allt nyttigt. En beskrivning till vad han gjort lyder "Han har intervjuat filosofer. Han har hälsat på hos den enda kalkonfarmaren i USA som låter fåglarna gå fritt utomhus, en vegatarian som föder upp köttkor och en etisk slaktare." Han har dessutom skrivit ett speciellt förord till oss svenska läsare. Intressant!

Jag ska läsa dessa två böcker och se om jag får någon klarhet i hur man ska göra när det gäller kött.


Hållbar design och stöd till WaterAid

H&M har under några år samarbetat med WaterAid som är en organisation som bidrar till att ordna vattenförsörjningen för utsatta u-länder.

H&M:s senaste kollektion heter "H&M for Water", och släpptes 31 maj, där 25% av intäkterna från kollektion går till just WaterAid och skänks tilll vatten- och sanitet i Bangladesh, Indien och Pakistan.

Deras stöd har gjort att mer än 150.000 människor har fått tillgång till rent vatten, sanitet och hygien kunskap.






Kollektionen som de gjort i år är retroinspirerad och med mycket palmtryck. Fint!


H&M.se

RSS 2.0