Working 9 to 5

Hej mina vänner!

Nu har det varit väldigt dåligt med uppdateringar det senaste. Det är för att jag börjat jobba och inte riktigt hunnit med. Ska försöka att bättre mig när jag fått rutin på det där med att jobba.

Jag har fått jobb på en tidning som ges ut en gång i veckan. Där får jag göra annonser, sätta ihop/layouta tidningen och annat småpyssel. 
 
KRAM

Naturens skafferi

Camino är ett mediaföretag som arbetar med att sprida texter om en grönare, godare och skönare framtid. På sin hemsida har de alltid en liten "prova på" tidning som man kan bläddra några sidor i. Det gjorde jag idag och hittade ett intressant reportage om nässlor. Reportaget hade ett recept på nässelsoppa, men det tipsade också om en hemsida där man kan hitta växter som går att äta. Skogsskafferiet.se.

Det har jättebra kategorisystem, först och främst kan man välja vilken månad man vill hitta ätliga växter under. Man kan också välja vilka användningsområden de ska användas till, till exempel i en dessert eller i bröd.  Man kan också välja vilken del man vill använda till exempel roten eller blomman. I det här fallet valde jag månaden juni och hittade en massa olika ätliga växter. De har också delat in växterna efter hur lätta det är att hitta. Några växter som är lätta att hitta nu i juni är björk, alm och syren.


Dessa tre växter kan man bland att använda sig av i sallader. Björk kan man också koka och ha i paj eller torka och använda i te tillsammans med hallon, svartvinbärsblad eller blåbär. Och syrens blommar kan man gör saft eller gelé av.

Kanonbra sida om man är nyfiken på vad man kan äta i naturen, och bra att man även får förslag på recept. In där och kika vettja. Det är mer ätbart i naturen än vad man tror. Jag kan dessutom berätta att jag från och med idag är stolt prenumerat på Camino.

Äta djur?

Jag har funderat på det där med att äta kött under en längre period nu, och jag kan inte bestämma mig om jag ska sluta helt eller kanske bara dra ner på det. Och är det mycket bättre för miljön att vara vegetarian?

Jag har läst en hel del vegetarian-böcker, men när jag var på bibilioteket igår lånade jag två lite annorlunda böcker. Vegomyten - Maten, rättvisan och en hållbar framtid och Äta djur. Det är två böcker som ifrågasätter det här med att vara vegetarian.

Vegomyten är skriven av Lierre Keith som är både feminist, aktivist, författare och föreläsare. Hon levde som vegan i 20 år, men började sedan studera närningslära och livsmedelsproduktion. Sammafattningen av boken lyder: "En vegetarisk livsstil är inte hållbar i längden, varken för individen eller för planeten. Den vegetariska myten bygger på okunskap om de ekologiska naturlagarna. I Vegomyten presenterar Lierre Keith sin syn på maten och rättvisan ett radikalt manifest för en hållbar livsmedelspolitik."

Äta djur är skriven av Jonathan Safran Foer som började fundera kring mat när han blev pappa. Vad skulle han ge sitt barn för mat? Han hade själv varit vegetarian sedan han var nio år, men när han fick sitt barn började han fundera på om kött kanske behövs för att man ska få i sig allt nyttigt. En beskrivning till vad han gjort lyder "Han har intervjuat filosofer. Han har hälsat på hos den enda kalkonfarmaren i USA som låter fåglarna gå fritt utomhus, en vegatarian som föder upp köttkor och en etisk slaktare." Han har dessutom skrivit ett speciellt förord till oss svenska läsare. Intressant!

Jag ska läsa dessa två böcker och se om jag får någon klarhet i hur man ska göra när det gäller kött.


Hållbar design och stöd till WaterAid

H&M har under några år samarbetat med WaterAid som är en organisation som bidrar till att ordna vattenförsörjningen för utsatta u-länder.

H&M:s senaste kollektion heter "H&M for Water", och släpptes 31 maj, där 25% av intäkterna från kollektion går till just WaterAid och skänks tilll vatten- och sanitet i Bangladesh, Indien och Pakistan.

Deras stöd har gjort att mer än 150.000 människor har fått tillgång till rent vatten, sanitet och hygien kunskap.






Kollektionen som de gjort i år är retroinspirerad och med mycket palmtryck. Fint!


H&M.se

Spara på vattnet

Brukar du spola i vattenkranen när du går på toa, för att täcka "pinsamma" ljud? Då borde du kolla upp dagens tips som är en smart och rolig app som finns på App store.

En vanlig svenk kran spolar cirka 10 liter vatten per minut, det blir ganska mycket vatten som bara spolas bort. Det var en kille som började fundera över beteendet att spola vatten och kom till slut på en lösning. Det är en app som heter "The Tap" och det är helt enkelt en digital vattenkran som låter väldigt högt. Så istället för att spola bort massa onödigt vatten kan ni som har Iphone använda denna app och spara vatten.

Extra fint är att killen bakom idé valde att ge bort appen till Wateraid. Han hoppas att detta kan hjälpa  människor som har större behov av vatten än oss.

Källa: En lagom dos grönt


Sommartips

Jag vet inte någon som tycker om myggor, men tyvärr finns dom ju ändå. Därför tänkte jag tipsa er om ekologisk myggolja. Jag har hittat två olika som ni kan använda er av i sommar.




  • Mosimix Myggolja - Essential Care, som är 100% ekologisk. Ett citrusdoftande myggmedel. som är bra för oss människor och som går att använda på barn. Den innehåller olivolja, solrosolja, kokosolja, citrongräsolja, lavendelolja och timjan. Man stryker denna olja på det utsatta kroppsdelarna så som händer, ansikte och fötter. Just denna olja går att beställa på bland annat jordklok.se för 139:- 



  • Etono mygg spray, detta medel är ett vanligt myggmedel men sägs också minska risken för fästingar. Den aktiva substansen i Etono heter IR3535 och sägs vara utvecklad för att vara effektiv och skonsam för miljön och människor. Sprayen är helt doftfri, men bör inte användas på barn. Den innehåller alcohol denat, ethyl Butylacetylaminopropionate och dipropylene glycol. Den finns att köpa på Apoteket för 99:-
Jag skulle rekommenadera den första då den är 100% ekologisk och för att jag är lite osäker ingredienserna i den andra. Hoppas ni slipper myggen i sommar!

Ekosmart lampa

En spansk designer som heter Raúl Lauri har designat en serie lampor av kaffesump. DECAFÉ heter serien och tillverkas genom att sumpen pressas under högt tryck och
sedan specialbehandlas så man kan använda de som material till lampor. Kul idé!

Källa: Core77

Den här bloggposten vaccinerar 95 barn

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, och mässling.

Jag är inte kompentet till det uppdraget, men jag kan publicera den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj

Foto:  © UNICEF/Asselin

RestFest

Nu är det cirka 1½ månad kvar tills jag ska flytta. Därför tänkte jag utmana er andra som också ska flytta snart till att göra slut på all mat ni har hemma och försöka att köpa så lite nytt som möjligt. Under den här 1½ månaden tänkte jag också att ni kan få lite tips på vad ni kan göra för att bli av med all maten. Är ni med?

Mitt första tips är att koka fond på överblivna och ensamma råvaror, så att man slipper slänga dem. Fond håller minst ett år i frysen så ni blev ju inte direkt av med grejerna, men det är ett sätt att slänga mindre. Att koka fond är bra om man vill slippa att använda färdiga fonder som är fulla med kemikalier. Några råvaror som är gott att göra fond på är:
  • Morötter
  • Fänkålstjälkar
  • Rödbetor
  • Rödlök
  • Äpplen
  • Purjolökens blast
  • Örter (gärna färska)
  • Skaldjur
  • Ben
Trots att man helst vill använda överblivna råvaror, så blir det godare och bättre om man lägger i lök och rotsaker. Och använder man sig av skaldjur och ben, så blir det bäst om man fräser på dem i smör först.

Koka sedan ingredienserna med 1-5 l vatten, beroende på mängden råvaror. Salta sedan och om ni har vin hemma är det gott att hälla på lite. Man kan också krydda med lagerblad och några vitpepparkorn. Sedan låter man allt puttra länge på svag värme. Mellan fyra till åtta timmar och gärna längre. Med jämna mellanrum ska man smaka av och ta bort skum. Om man inte tar bort det som flyter upp till ytan kan fonden få en konstig smak. Se också till att inte allt för mycket vätska kokas bort. Sila sedan bort råvarorna och smaka på fonden för att se om den blev lyckad.

Frys sedan in fonden i till exempel iskubsformar och ta fram en vid behov, och som jag skrev tidigare håller fonden i minst ett år om den förvaras i frysen.


Lycka till med era fonder!

Slut på slösurfandet!

Här kommer jag med ett litet tips. Om man byter startsida och sökmotor kan man bidra med små donationer till olika miljöprojekt utan att man själv spenderar några pengar. Det finns en rad olika hemsidor som tänker på miljön.

Bland annat:
Ett klick för skogendär man varje dag kan gå in och göra ett klick och så köper Ett klick för skogen upp 2-30 kvadratdecimeter svensk gammalskog. Den 12/4 gjordes det 4530 klick.

Care2 är en annan klicksajt där man kan klicka för 12 olika saker, så som regnskogsbevaring och skydda till vargar.

Ecologyfund är också en sajt med olika donationsprojekt. Sajten är väldigt rörig, men där kan man klicka för mycket.

Klimatbalans där kan man klicka för att neutralisera 10 kg koldioxid.

Just nu har jag Growyn som startsida och sökmotor och de vill hjälpa till att skapa en hållbar framtid. De tjänar pengar genom sina annonsörer precis som Google och liknande, men all deras vinst skänks till olika miljöprojekt både i Sverige och utomlands. Just nu samarbetar de med Naturskyddsföreningen och Barnens Regnskog.

Ecosia är en annan söktjänst som har miljötänket. De donerar 80% av sina intänker till regnskogsbevaring, och dessutom så koldioxidkompenserar de.

Så sätt igång med att göra några miljöklick varje dag och byt sökmotor för miljöns skull!!

World Water Day

Hos Levi’s denna veckan blev de anställda uppmanade att inte tvätta sina jeans. Av den enkla anledningen att det World Water Day var precis och det är en del i "Go WaterLess Challenge". De som valde att vara med fick ett speciellt märke som de spännde fast i en hälla.
Smart! Gå in och läs om World Water Day.
Källa: Omarish.

Home sweet home

Hej allesammans!
Nu är jag hemma igen. Jag har haft en otrolig vecka i Österrike och är jättenöjd.
Ni kan se fler bilder här.

PUSS!

Heiligenblut

Imorgon bär jag av till Österrike. Det ska bli jättekul, ska åka skidor i en vecka och kanske dricka lite öl. Hihi!

Jag försöker packa så lite som möjligt, det är rätt svårt. Har med mig två eller tre skidombyten och sen utmanade jag mig själv när det gällde vardags/festkläder. Har enbart med mig 6 plagg. Det ska bli kul att försöka klara sig med bara dem. Jag försöker ta med mig plagg som går att kombinera på flera olika sätt. Det ser just ut nu som att det blir:
  • 2 klänningar
  • 1 par byxor
  • 1 par strumpbyxor
  • 1 tröja
  • 1 kofta
Ni kanske får se bilder hur jag klarade mig där nere när jag kommer hem. Så nu blir det inget bloggande under lite mer än en vecka, men det är ju nästan som vanligt.

Hoppas ni klarar er! Ha en fin kväll!

Säsongsmat

Nu har det kommit en lista över januari-mars säsongsmat på en av mina favorit sajter, nämligen En miljon små steg.

Detta kan ni äta i januari-mars för att värna om miljön, svenska såklart, så länge det går:
  • Brysselkål, grönkål och rödkål.
  • Salladskål, savojkål, vitkål.
  • Gul lök, purjolök, rödlök, silverlök, syltlök, vitlök.
  • Kålrot, jordärtskocka, morötter, palsternacka.
  • Persiljerot, potatis, rotselleri, rättika.
  • Gulbeta, polkabeta, rödbetam vitbeta.
  • Butternut, pumpa.
  • Svartrot, tryffel.
  • Päron, vinteräpple, vanligt äpple.
  • Slånbär, tranbär.
  • Vilt.
  • Blåmusslor, pilgrimsmusslor, ostron.
  • Sej, sill/strömming.
Denna fina bilden kommer också från En miljon små steg. Ät säsongsmat nu allihop!

Candida-pannkakor

Här får ni ett Candidakur-vänligt recept på ca 8 pannkakor! 
  • 1½ dl rågmjöl
  • 1 dl kokos
  • 3 ägg
  • 3 dl havremjölk
  • lite salt
Blanda allt detta och om du har tid låt det stå ca 30 min för att svälla. Stek sedan pannkakorna som vanligt. Dessa pannkakor var hur lätta som helst att steka och de blev jättegoda.

Rekommenderas verkligen! Servera med lite bär till eller ät som det är.

RSS 2.0